Filmul "Pata umană", ecranizare a romanului omonim al lui Philip Roth, poate fi privit ca o fabulă despre excesele comise în numele corectitudinii politice.
Protagonistul Coleman Silk ia o decizie radicală, care-i schimbă cursul vieții pentru totdeauna. Zeci de ani mai târziu, trecutul suprimat îl ajunge din urmă și îi pune sub semnul întrebării nu numai viața personală și profesională, ci și relația cu comunitatea academică și locală, în care trăise și se afirmase. Cum luptă să-și recâștige echilibrul și cât de departe este dispus să meargă aflăm în această epopee modernă, al cărei fundal îl reprezintă istoria Statelor Unite ale Americii de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial și până în prezent, cu pietrele sale de încercare: rasism, discriminare, conflicte culturale. Pelicula "Pata umană" ne-a propus o meditație despre libertatea de exprimare dincolo de rasă, etnie, limbă sau cultură și, mai ales, despre limitele pe care ni le impune societatea.
Am urmărit și am discutat acest film de excepție împreună cu scriitoarea Carmen Gheorghe, în data de 9 ianuarie, la Cinema Astra!