Istoric

Banca Săsească și Apollonia Hirscher

Sediul Centrului Cultural Apollonia se află în fosta Bancă Săsească, una dintre clădirile istorice reprezentative și simbolice ale Brașovului. Construită între anii 1906-1908, după planurile arhitectului Albert Schuller, cel care a proiectat şi Hotelul "Coroana", era cunoscută ca „Banca Țării Bârsei” și este una dintre puţinele construcţii "Jugendstil" din oraş.

Pe locul acestui edificiu s-a aflat locuința celebrei negustorese din secolul al XVI-lea, Apollonia Hirscher, cunoscută pentru faptul că afacerile ei se întindeau până în cele mai îndepărtate colțuri ale Austriei și Turciei, dar și pentru donațiile făcute orașului.

În amintirea Apolloniei, pe clădirea Băncii de Cultură au fost amplasate renumitele coarne de cerb, reprezentând blazonul familiei. De asemenea, recent, a fost refăcută fresca-medalion de pe fațadă, în care apare Apollonia Hirscher. Pictura originală a fost realizată de pictorul brașovean Friedrich Mieß în 1906, acoperită apoi în jurul anului 1950 și restaurată în întregime în 1972 de către Gisela Richter.

Părăsit în ultimii 20 de ani, spațiul a fost renovat în scopul de a fi introdus în circuitul cultural național și internațional, lucru care s-a întâmplat iarna trecută printr-un eveniment de excepție realizat de Filarmonica Brașov în cooperare cu Primăria Municipiului Brașov.