#Culturama #CulturăToatăZiuaLaBrașov
Un eveniment de amploare, #Culturama a reunit formele de artă printr-un program divers, dinamic și captivant. Teatrul alternativ, muzica clasică, simfonică, pop, folclorică, jazz, blues, arta digitală, meșteșugurile, show-urile de lasere, dialogurile și lansările de carte au fost aduse împreună într-o zi memorabilă pentru cultura brașoveană.
#Culturama a debutat cu spectacolul de teatru „Signor Pantalone și Dragostea”, care spune povestea a doi îndrăgostiți, Izabela și Leandro, cărora li se opun Signor Pantalone și Il Capitano. Spectacolul a fost realizat în cadrul Școlii de Vară UNATC.
Deoarece evenimentul și-a propus reactivarea comunității, a istoriei și a tradiției brașovene, Turnul Alb a devenit o adevărată „Spirală a Artelor”, iar Ansamblul Folcloric „Junii Cetății” din Rupea și Ansamblul Folcloric Studențesc „Junii Brașovului” au performat în Piața Sf. Ioan.
Evenimentul a creat o punte între istorie și viitor: am călătorit în timp, ghidați de vocea Dinei Mihalcea, prin expoziția marca Neo Art Connect „Poem urban într-o experiență imersivă: București, capsulă în timp”. Conceptul este dezvoltat, curatoriat și implementat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, cercetarea istorică fiind realizată de Ana Rubelli. Grafica îmbină inteligența artificiale, video-mapping-ul și designul sonor și poartă semnătura Ioanei Halunga.
#Culturama a însemnat și o zi plină de ateliere de creație la Banca de Cultură Apollonia. Cei mici s-au putut bucura de invențiile lor unice din lemn, alături de Arina Manolache, de pictura abstractă explorată alături de Marius Motoașcă, iar cei mari au croșetat împreună cu Ana Maria Borca, au învățat despre ia românească, au lucrat cu lână împâslită, alături de Oana Calcea și au pictat pe obiecte din sticlă împreună cu Martina Marin.
Muzica a animat străzile Michael Weiss și Republicii, prin momentele speciale de Folk cu Om Bun. Ne-am bucurat de jazz & blues 🎸, alături de Soul Serenade & Alexandru Olteanu, urmând ca apoi atmosfera POPFOLKLORICĂ să fie adusă de către Ovi & Cazanoi Brothers & Sorin Zlat, un mix de artiști cu influențe și backgrounduri muzicale diferite reuniți printr-un proiect crossover româno-norvegian – o incursiune în genul pop&world.
Tot la #Culturama, am călătorit prin lumea fascinantă a filmului 📽️ și am descoperit a șaptea artă și muzele ei: această întâlnire a stat la baza creării Clubului de Film Apollonia, la care vă invităm cu drag să participați în fiecare lună, marțea, începând cu ora 18.00, la Cinema Astra.
A doua parte a zilei #Culturama a fost despre prezentare de carte 📗, teatru alternativ 🎭 și multă muzică.
Am avut bucuria de a ne întâlni la un dialog și o sesiune de autografe cu Theodor Paleologu, iar teatrul alternativ și-a găsit locul la #Culturama 🎭, prin spectacolul VIAȚA MEA DIN FLORI, un spectacol inspirat de opera lui Cristian Popescu, în regia lui Gavriil Pinte și în interpretarea actoricească a lui Florin Coșuleț. Spectacolul propune o incursiune fabuloasă, însoțită de poezie și umor, într-un univers lăuntric intrigant și amețitor. Vibrația trăirilor personajului este accentuată sau dusă chiar în metaforă de muzica originală a lui Zeno Apostolache și de interpretarea unică a violoncelistului Filip Papa și a pianistului Horia Mihail.
Seara ne-am bucurat de două spectacole inedite în Piața Sfatului.
SERENE este o pianistă din New York și programator al Snowstorm și a interpretat la #Culturama Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Rachmaninov purtând pe cap coroana Neurosity care i-a măsurat undele cerebrale. Am fost martori la ceea ce simte și gândește artista, printr-o proiecție video realizată de Inteligență Artificială și Koto. Orchestra Filarmonicii Brașov a fost dirijată de Andrej Vesel din Viena.
#Culturama s-a încheiat cu un spectacol muzical multidimensional, însoțit de lasere și lumini inteligente. Concertul „Carmina Burana” a impresionat prin interacțiunea inedită a muzicii de inspirație medievală cu show-ul live de lasere, o transpunere inedită a binecunoscutei lucrări vocal – simfonice: Cantata Carmina Burana, în interpretarea Orchestrei Simfonice Apollonia și a Corului Excelsior din Timișoara sub bagheta dirijorului Radu Popa. O premieră absolută pe scena culturală brașoveană, ultimul eveniment al #Culturama ne-a emoționat și ne-a impresionat.
#CulturăToatăZiuaLaBrașov #Culturama.