Daliana Pavel
Curator: Conf. Univ. Dr. Habil. Daniela Catona
Din 6 decembrie, expoziția „Ceramică senzorială” a Dalianei Pavel, localizată în sala Mișu Popp a Centrului Cultural Apollonia – Banca de Cultură, a demonstrat că arta poate fi nu doar contemplată, ci și trăită.
„Există momente rare în care materia inertă devine mai mult decât simplă existență – devine spirit, transcendență, poezie vizuală.
Această expoziție este mai mult decât un demers artistic – este un dialog tainic între lut și foc, între mâinile creatoarei și voința materiei. Fragilitatea devine forță, iar porțelanul se transformă în expresie pură. Pentru mine, Daliana nu este doar o artistă desăvârșită, ci o prietenă, o colegă care mi-a fost cândva alături pe băncile atelierelor de la facultate, un exemplu în creație și uneori, sursa unei rivalități creative. În mâinile ei, porțelanul încetează să mai fie o simplă materie; devine o metaforă vie a fragilității transmutată în forță, o poezie a graficului, un manifest al prețiozității și grației.
„Ceramică senzorială” este mai mult decât o expoziție – este o meditație asupra posibilităților infinite ale simțurilor primordiale. Proiectul doctoral al Dalianei Pavel, dezvoltat sub egida Școlii Doctorale de Arte a Universității de Vest din Timișoara, propune o nouă perspectivă asupra interacțiunii dintre om și obiectul artistic. Văzul, auzul, mirosul și simțul tactil sunt convocate într-un dialog subtil, redefinind percepția asupra materialului ceramic.
Expoziția reprezintă al treilea capitol al proiectului Apollonia New Vizual. Proiectul acesta nu este doar un demers al artei emergente, ci un ritual de trecere către un univers ultracontemporan, o celebrare a infinitei creativități umane în fața materiei care, prin voința artistului, devine spirit.” – Decebal Gabriel Țăroi, coordonator Apollonia New Vizual
„Ceramica senzorială” este o expoziție care are la bază proiectul de cercetare al doctorandei Daliana Elena Pavel, din cadrul Școlii Doctorale de Arte a Universității de Vest din Timișoara. În cadrul expoziției au fost prezentate lucrări de artă realizate din ceramică și porțelan, menite să imerseze publicul într-un mediu senzorial. Expoziția a reprezentat un concept prin care interacțiunea cu obiectul artistic se realizează prin intermediul simțurilor primordiale, precum văzul, auzul, mirosul și simțul tactil, având ca scop influențarea percepției publicului asupra materialului ceramic.