18 şi 19 octombrie – primele evenimente în format fizic din cadrul SETbv 2024
Festivalul Braşov Science, Education & Technology (SETbv), primul festival de știință și educație din Brașov, a revenit pe 8 octombrie şi se desfăşoară până în data de 17 decembrie 2024 în mai multe locuri din Braşov, dar şi în mediul online. A treia ediţie a festivalului este organizată de Asociația District Hub și Centrul Cultural Apollonia şi vă propune 16 zile de evenimente educaţionale, culturale şi ştiinţifice, pe teme precum Inteligenţa Artificială, educaţia climatică, filosofia, jurnalismul, antropologia sau inovația științifică.
Programul zilei de 18 octombrie
15:00 – 16:30 Seminarul de Filosofie | Problema Ființei (când te trezești și nu înțelegi unde te afli): Platon – Aristotel
Susținut de Adrian Sandu, Asociația District Hub
Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultura, Sala Doina Cornea, Et. 2
Linkul de înscriere este disponibil aici.
17:30 – 19:00 Dialogurile SETbv | Cum și ce transmitem prin istorie?
Invitat: Andrei Pogăciaș, Moderator: Andrei Pena
Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Ion Popescu Topolog, Etajul 1
19:30 Proiecție de scurtmetraje | Cel mai frumos colț din lume / The most Beautiful Corner of the World. Regia: Robert Mihály, Slovacia, 2022
Vox populi. Regia: Josef Sveida, Republica Cehă, 2022
Dialog cu publicul moderat de Alexandru Funieru
Locaţie: Centrul Cultural Apollonia – Modern
Seminarul de Filosofie, proiect privat și de autor aflat în portofoliul Asociației District Hub, este cel mai longeviv proiect educațional din Brașov, el desfășurându-se de 20 de ani, ca urmare a curiozităţii şi interesului elevilor faţă de subiectele abordate. Seminarul de Filosofie este un spațiu al dialogului deschis, al toleranței și respectului reciproc, al criticii raționale care ne pune în numeroase situații în care ceea ce credem nu mai este atât de sigur. Anul acesta, întâlnirile din cadrul Seminarului de Filosofie sunt cuprinse în programul SETbv şi debutează pe 18 octombrie, la ora 15:00, la Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Doina Cornea.
Alexandru Pogăciaş deschide, în 18 octombrie, seria Dialogurilor SETbv şi ne propune o incursiune fascinantă în limbajul istoriei. Într-un eveniment moderat de Andrei Pena, vom încerca să aflăm în ce măsură istoria este o reconstrucție a trecutului prin prisma prezentului. Andrei Pogăciaș este istoric militar și autor cunoscut pentru cercetările sale în domeniul istoriei antice, axându-se pe daci și geți. Este specializat în Drept, Istorie și Relații Internaționale, studii efectuate la Universitatea Babeș-Boylai din Cluj.
Un documentar-eseu oferit de Kinedok, Cel mai frumos colţ al lumii explorează societatea slovacă contemporană și dificultatea de a analiza limbajul și istoria, evidențiind riscul unui nou autoritarism. Urmărim o tânără ucraineană într-o competiție fictivă ca jurnalist TV, care participă la proteste și evenimente pentru a înțelege realitatea social-politică slovacă. Filmul poate fi vizionat vineri seara, la Centrul Cultural Apollonia – Modern, proiecţia fiind urmată de un dialog cu publicul.
Programul zilei de 19 octombrie
14:00 – 16:30 Workshop | Cultură politică și manipulare în spațiul public
Susținut de Oana Manițiu, Adrian Sandu, Asociația District Hub
Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Doinea Cornea, Etajul 2
Linkul de înscriere este disponibil aici.
17:30 – 19:00 Dialogurile SETbv | Din calcul altruist. Etica și politica altruismului eficace
Susținut de Emanuel Socaciu
Unde: Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură, Sala Doinea Cornea, Etajul 2
Workshopul de Cultură politică și manipulare este un proiect inspirat din dialogurile cu partenerii, voluntarii și persoanele care au susținut activitatea District Hub de-a lungul timpului. Conținutul întâlnirii vizează nevoia reală de informare și de înțelegere a lumii sociale și politice, în contextul alegerilor electorale care se desfășoară în 2024. Publicul țintă este reprezentat de persoanele interesate de mecanismele sociale și politice existente în lumea în care trăim: elevi, studenți, persoane active. Credem că un astfel de program este necesar pentru că educația politică este ocolită în sistemul public de învățământ și, deseori, când este menționată în spațiul public, este asimilată cu partizanatul politic. Workshopurile de Cultură Politică și Manipulare sunt susținute de Oana Manițiu și Adrian Sandu.
Tot în 19 octombrie, Emanuel Socaciu intră în dialog cu publicul pe tema altruismului eficace, a datoriei morale, dar și a posibilității unei viziuni morale obiective. Oricare ar fi tema selectată, analiza se va îndrepta spre posibilele corelații cu sfera politicii. Emanuel Socaciu este lector universitar la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București. În cadrul universității, predă cursuri pe teme precum filosofia științelor umane, etica aplicată și istoria ideilor. În afară de implicarea sa academică, Emanuel Socaciu contribuie și la proiecte educaționale și de cercetare la nivel universitar, fiind activ în domenii ce vizează transformările aduse de digitalizare în societatea contemporană.
Despre SETbv 2024
Think in the future este expresia care redă cel mai bine orientarea și spiritul festivalului, deschiderea către oameni și aducerea ideilor și a aspirațiilor lor pe o scenă publică în care dialogurile se desfășoară sub semnul raționalității și toleranței. Curiozitatea, dialogul liber şi spargerea barierelor sunt principiile după care ne vom ghida pe parcursul a două luni de evenimente: conferințe, paneluri, workshopuri și proiecții de filme.
SETbv 3.0 continuă şi în lunile noiembrie şi decembrie!
Alexandru Dincovici, Claudia Tănăselia şi Mircea Dumitru sunt invitaţii cu care vom intra în dialog la începutul lunii noiembrie, iar seria dialogurilor SETbv se va încheia cu o întâlnire despre Inteligenţa Artificială şi utilizarea ei în educaţie, alături de Radu Uszkai şi Mugur Martinescu.
Totodată, vom privi sistemul educaţional din două perspective: cea a elevilor, respectiv cea a studenţilor, prin intermediul a două paneluri, care au loc în 22 noiembrie şi în 6 decembrie. Detalii despre evenimente şi programul complet sunt disponibile pe http://setbv2024.districthub.ro, respectiv pe reţelele de socializare ale Asociaţiei District Hub şi ale Centrului Cultural Apollonia!
Linkurile de înscriere la workshopuri, cursuri și seminare sunt accesibile aici pe http://setbv2024.districthub.ro, secțiunea Program sau Workshopuri.
Accesul la evenimentele din cadrul SETbv este liber, în limita locurilor disponibile!
Despre Asociația District Hub
Asociația District Hub activează în domeniile educațional, social și civic și colaborează cu actorii sociali relevanți pentru fiecare dintre cele trei dimensiuni ale activității asociației.
În domeniul educațional, District Hub dezvoltă programe și proiecte pentru a contribui activ la promovarea și dezvoltarea unui sistem educațional modern, adaptat nevoilor actuale ale societății românești.
Printre programele permanente ale Asociației District Hub se numără Seminarul de Filosofie și WebinarulDH. De asemenea, Asociația District Hub a organizat o serie de evenimente relevante pe plan local, precum Noaptea Cercetătorilor Europeni Brașov 2020 sau Educația: Soluții europene la provocări locale, singurul eveniment local organizat sub egida Conferinței privind viitorul Europei. De asemenea, la nivel local, Asociația District Hub derulează studiul Barometrul Educațional pentru județul Brașov, prima ediție a acestuia fiind lansată în luna martie a anului 2021. Din 2021, la inițiativa unor elevi din Brașov, Asociația District Hub organizează MentoratDH, un program de consiliere și orientare în carieră adresat elevilor de liceu. În 2024, pornind de la nevoia de informare a tinerilor în contextul alegerilor naționale și europene, Asociația District Hub a inițiat un program nou, Workshopurile DH, în care tema abordată este Cultura politică și manipularea în spațiul public.